شکستگی

شکستگی  :Fracturre

وظایف استخوان

1- چهارچوب نگاهدارنده ی بافتهای نرم را تشکیل داده به منزله تکیه گاهی است برای تحمل وزن بدن می باشد.

2- اهرمی است که ماهیچه ها برای ایجاد حرکت فشارخود را برآن اعمال می کنند

3- از اندامهای حیاطی مثل مغز ، جمجمه ریه حمایت می کند

4- گلبولهای خونی را تولید می کند

 5- منبع تجمع کلسیم .

انواع استخوان

  1. استخوانهای دراز
  2. استخوانهای نامنظم
  3. استخوانهای پهن
  4. استخوانهای کنجدی
  5. استخوانهای کوتاه
  6. استخوانهای درزی

:Fracturre

      تعریف شکستگی : در اثر عوامل مختلفی مثل ضربه،فشار،نیروی غیر مستقیم استخوان از حالت طبیعی خارج شده و شکاف فاصله ای بین آن ایجاد می شود

   انواع شکستگی:

*      باز (Open)

*      بسته (Close)

*      شکستگی کالز (Kalz)

*      شکستگی ناوی(Navi calar)

*      اسگود شلتر(Esgood shlater)

تعریف انواع شکستگی

  1. شکستگی بسته شامل : جدا شدگی ، خورد شدگی ،مویه ، مارپیچی ، کامل ،عرضی
  2. شکستگی کالز : انتهای استخوان زند اعلا در مچ دست به علت سقوط و افتادن بروی مچ دست و ایجاد فشار غیر مستقیم به شگستگی کالز معروف است .
  3. 3.شکستگی ناوی : که شکستگی استخوان ناوی در مچ دست است

4.استرس فر کچر : که به دو دسته تقسیم میشود:

ب)vertebra مهره ها

الف)food پا خودfood fracture به دو دسته تقسیم می شود:1.فتیک فرکچر:شکستگی که در اثر خستگی ایجاد می شود

2.مارچ فرکچر: مخصوص نظامی هاست مارچ یعنی رژه رفتن ودر اثرمحکم گذاشتن پا روی زمین است 

ب)vertebva به دودسته تقسیم می شود:

1.فتیک فرکچر:وقتی خستگی داریم مهره ها در هم فرو می رود و جسم مهرای  میشکند.                                                                                   

  2.استرس فرکچر:در اثر نگرانی ها .

اسگود شلتریاکشیدگی زائیدای :انقباض شدید عضلا نی برروی استخوان  (زانو- مچ پا)  در اینجا آسیبهای تاندونی و لیگامنتی در اثر کشش بیش حد سر تاندون و لیگامنت با  مقداری استخوان کنده می شود که به آن اسگود شلتر گویند.

علایم شکستگی

درد شدید ،   تورم ،   خونریزی ، التهاب ، مفصل کاذب، کریپتوس ،تغییر شکل ، کوتاه شدن عضو ،  اسپاسم عضلانی، شوک ،محدمدیت حرکتی

مکاینزم ایجاد آسیب شکستگی:

1- عضلات دو طرف استخوان به يك نسبت تقويت شود

   2- لبه پوتین اسکی،خود عامل ایجاد فشار است

3- وقتی استخوان ثابت باشد و از وسط ضربه مستقیم گردد باعث شکستگی می شود

4- وزن زیاد   

5- پیچیدگی شدید مفصل می تواند شکستگی ایجاد کند5

روشهای تشخیص :

  1. سابقه پزشکی و بیماریهای قلبی ،
  2. تستهای حرکتی جهت تشخیص،
  3. بررسی علایم بالینی بطور دقیق
  4. رادیوگرافی ازعضو آسیب دیده

کمکهای اولیه :

1. کمپرس سرد

2. بانداژ با  فشار

3. تثبیت  با  آتل

4.بالا نگهداشتن عضو

5. گرم نگه داشتن فرد با پتوبرای جلوگیری شوک انتقال به بیمارستان

درمان :

*      پزشک استخوانهای  شکسته را  با جراحی ويا بدون جراحی  جا می اندازد

*      گچ گیری تثبیت عضو و میانگین  زمان  بهبود  8 الی6  هفته می باشد.

عوارض:

  1. قبل ازجراحی: شوک - تخریب عصب- تاندون- لیگامنت-عضلات وعروق خونی وبافت همبندمحل آسیب دیده
  2. بعد از جراحی: تاخیر در جوش خوردگی- ضعف عضو نسبت  به عضو قرنیه – محدودیت حرکتی- مرگ سلولهای استخوانی بدلیل صدمه به شبکه خونرسانی استخوان – توقف طبیعی رشد استخوان در کودکان – عفونت و زخم  در شکستگیهای  باز – کوتاهی استخوان مصدوم-استعدا وآمادگی برای صدمات مکرر- مفصل  بی ثبات و ملتهب - چسبندگی استخوانی  مثلا  در زانو چسبندگی کشکک به استخوان ران.

رژیم غذایی:

  1. قبل از جراحی:آب یا شیر بنوشید چون خوردن غذای سفت باعث استفراغ در زمان بیهوشی عمومی می شود.
  2. درزمان درمان:غذای مقوی وبا پروتئین مثل گوشت- مرغ - ماهی- شیر- ماست - تخم مرغ- پنیر مصرف کنید
  3. مصرف مواد غذایی رشته دار ومایعات جهت جلوگیری از یبوست مهم است.

توان بخشی :

  1. برای توان بخشی جهت شروع تمرین مجوز پزشک لازم است.
  2. میزان overloud (شدت تمرین)خیلی مهم است
  3. بهبودی زمانی حاصل می شود که هیچ حرکتی در محل شکستگی وجود نداشته باشد.
  4. پرتو نگاری یا رادیوگرافی یا عکس جوش خوردگی را کامل نشان دهد.
  5. فعالیتها را تدریجی شروع کنیم.
  6. اگر عضوی در اندام تحتانی شکسته آن را حمایت کنیم.
  7. گرما درمانی را با بستن باندکشی به طور دایمی داشته باشد
  8. تقویت عضلات از طریق تمرین روزانه
  9. انجام تمرینات مهارتی از ساده به مشکل
  10. کمپرس آب سرد 10 دقیقه قبل و بعد تمرین

روشهای پیشگیری :

  1. گرم کردن و سرد کردن  صحیح  بدن قبل و  بعد ا زتمرین ومساقه
  2.  رژیم غذایی مناسب (کلسیم – ویتامین D)
  3. تقویت عضلات بدن و افزایش توده بدنی
  4. استفاده از پوششهای محافظتی متناسب با رشته ورزشی

 

تالیف و تدوین : محمود سلطانی